
Stel je voor: een tafel vol heerlijke hapjes, gezelligheid en goed gezelschap. En wat mag er absoluut niet ontbreken? Hummus! In deze blogpost delen we de top 5 lekkerste hummusrecepten die perfect zijn om te serveren bij de borrel. Van de klassieke favoriet tot verrassende variaties, deze smaakvolle dips zullen je gasten zeker weten te verwennen.
1. Traditionele hummus
Deze traditionele hummus is romig, vol van smaak en perfect om te dippen. Het is een klassieker waar iedereen van zal genieten tijdens een gezellige borrel.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 3 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel komijn
- Zout naar smaak
Instructies
- Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat ze uitlekken.
- Voeg de kikkererwten, tahin, knoflook, olijfolie, citroensap en komijn toe aan een keukenmachine of blender.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef en breng de hummus op smaak met zout naar jouw voorkeur.
- Schep de hummus in een serveerschaal en maak het oppervlak glad met de achterkant van een lepel.
- Besprenkel de hummus met een scheutje olijfolie en strooi wat komijnpoeder over de top voor een mooie presentatie.
- Serveer de hummus met vers gebakken pitabrood, groentesticks zoals wortels en komkommer, of knapperige crackers.
2. Geroosterde paprika hummus
Deze geroosterde paprika hummus voegt een heerlijke zoete en rokerige smaak toe aan de traditionele hummus. Het is een kleurrijke en smaakvolle dip die je gasten zeker zal bekoren tijdens een borrel of feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 2 geroosterde rode paprika's (uit pot)
- 3 eetlepels tahin
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel komijn
- Zout naar smaak
Instructies
- Laat de geroosterde paprika's uitlekken en dep ze eventueel droog met keukenpapier.
- Voeg de kikkererwten, geroosterde paprika's, tahin, knoflook, olijfolie, citroensap en komijn toe aan een keukenmachine of blender.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef en breng de hummus op smaak met zout naar jouw voorkeur.
- Schep de hummus in een serveerschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Je kunt de hummus eventueel garneren met wat gehakte peterselie of een snufje paprikapoeder voor extra smaak en presentatie.
- Serveer de geroosterde paprika hummus met stukjes warm pitabrood, groentesticks zoals paprika en komkommer, of toastjes.
3. Avocado hummus
De avocado hummus is een heerlijke en romige twist op de traditionele hummus. De avocado voegt een zijdezachte textuur en een milde, boterachtige smaak toe. Geniet van deze smaakvolle dip tijdens een borrel of als een gezonde snack optie.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 1 rijpe avocado
- 3 eetlepels tahin
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- Zout naar smaak
Instructies
- Snijd de rijpe avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine of blender.
- Voeg de kikkererwten, tahin, knoflook, olijfolie en citroensap toe.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de hummus en voeg naar smaak zout toe.
- Schep de avocado hummus in een serveerschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Optioneel: Garneer met een snufje paprikapoeder, een scheutje citroensap of wat gehakte verse kruiden zoals koriander of peterselie.
- Serveer de avocado hummus met verse groentesticks, zoals komkommer, wortels en paprika, of met geroosterd pitabrood.
4. Pittige hummus met jalapeño
Deze pittige hummus met jalapeño voegt een heerlijke kick toe aan je borrel. De combinatie van de jalapeñopeper en specerijen zorgt voor een smaakvolle en pikante dip waar liefhebbers van pittig eten van zullen genieten.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 3 eetlepels tahin
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 jalapeñopeper (zaadjes verwijderd voor minder pittigheid)
- 1 theelepel komijn
- 1/2 theelepel komijn
- Zout naar smaak
Instructies
- Snijd de jalapeñopeper in grove stukken.
- Voeg de kikkererwten, tahin, knoflook, olijfolie, citroensap, jalapeñopeper, komijn en paprikapoeder toe aan een keukenmachine of blender.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de hummus en voeg naar smaak zout toe.
- Schep de pittige hummus met jalapeño in een serveerschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Optioneel: Garneer met wat gehakte verse koriander of een snufje paprikapoeder voor extra smaak en presentatie.
- Serveer de pittige hummus met jalapeño met tortillachips, stukjes pitabrood of groentesticks zoals paprika en wortels.
5. Zongedroogde tomaat en basilicum hummus
Deze zongedroogde tomaat en basilicum hummus is een heerlijke en aromatische variant van de traditionele hummus. De zongedroogde tomaten voegen een intense smaak en een vleugje zoetheid toe, terwijl de basilicum een frisse en kruidige touch geeft. Geniet van deze smaakvolle dip tijdens een borrel of als een verrukkelijke toevoeging aan je favoriete gerechten.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 1/2 kopje zongedroogde tomaten (uitgelekt en in stukjes gesneden)
- 3 eetlepels tahin
- 3 eetlepels knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- Handvol verse basilicumblaadjes
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Voeg de kikkererwten, zongedroogde tomaten, tahin, knoflook, olijfolie, citroensap en basilicumblaadjes toe aan een keukenmachine of blender.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de hummus en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Schep de zongedroogde tomaat en basilicum hummus in een serveerschaal.
- Garneer met een paar extra stukjes zongedroogde tomaten en basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.
- Serveer de hummus met verse groentesticks, crackers of geroosterd brood.
Meer recepten?
We hebben nog talloze lekkere recepten om van jouw volgende borrel een feestje te maken! Neem zeker eens een kijkje.
Bekijk nu