Top 10 beste tapasrecepten

Tapas, de heerlijke Spaanse hapjes die perfect zijn om te delen met vrienden en familie. Of je nu een feestje organiseert, een gezellige avond thuis hebt of gewoon zin hebt in een smaakvolle maaltijd, tapasgerechten zijn altijd een hit. Maar wat als je niet veel tijd hebt of geen ervaren chef-kok bent? Geen zorgen! In deze blog vind je een verzameling van 10 eenvoudige tapasrecepten die je gemakkelijk kunt bereiden zonder te besparen op smaak. Van klassieke favorieten tot verrassende combinaties, deze gerechten zullen je positief verassen en je gasten imponeren. Dus haal je schort tevoorschijn, zet een Spaans muziekje op en laat je meevoeren naar de heerlijke wereld van tapas.

Tip! Serveer de tapas op een van deze serveerplanken-> zie hier

Hier zijn 10 heerlijke tapasrecepten:

1. Pan con Tomate

(ca. 10 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 4 (rustieke) broodjes

    • 4 tomaten

    • 2 teentjes knoflook

    • Grof zeezout

    • Extra virgin olijfolie

Bereidingswijze:

    1. Snijd en rooster je brood. Snijd een stukje van de knoflook af en wrijf met het snijvlak over de broodjes heen.

    1. Snijd de tomaten door midden en wrijf met de gesneden kant over je brood.

    1. Besprenkel met olijfolie en grof zeezout.

2. Gazpacho

(ca. 20 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • Olijfolie

    • 250 ml water

    • 1 komkommer

    • 5 pruimtomaten

    • 1 punt paprika

    • 1 teentje knoflook

    • 2 rode uien

    • 1 tak peterselie

    • 1 rode peper

    • Tomatenpuree

    • Peper en zout

    • limoen

Bereidingswijze:

    1. Snijd alle groenten in stukjes van ongeveer 1 cm, bewaar enkele stukjes voor de garnering. Gebruik Snijd een klein stukje van de peper af om een mildere smaak te krijgen.

    1. Doe alle groenten samen met het water, de tomatensaus en een eetlepel olijfolie in een blender of hoge kom.

    1. Blend alles met een blender of staafmixer tot een gladde massa.

    1. Voeg naar smaak limoensap, peper, zout en kruiden toe.

    1. Laat de soep minimaal 2 uur in de koelkast staan om af te koelen en de smaken te laten mengen.

    1. Serveer de gazpacho direct uit de koelkast.

    1. Garneer met stukjes komkommer, paprika en peterselie.

    1. Geniet van de verfrissende en smaakvolle gazpacho!

Let op: Pas de hoeveelheid peper aan naar jouw smaakvoorkeur, zodat de soep mild of pittiger wordt.

Tip! Zet als extra croutons (gemaakt van oud brood, ingesmeerd met knoflook) op tafel of geroosterde ciabatta.

Het kan nog makkelijker: Bereid de soep enkele dagen van te voren voor. Zolang je de soep in de koelkast houdt.

3. Gambas al Ajillo

(ca. 15 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 400 gr garnalen (rauw)

    • 8 tenen knoflook

    • Olijfolie

    • Verse peterselie

    • 1 rode chilipeper

    • Snuf cayennepeper

    • Snuf peper en zout

    • Brood voor erbij

Bereidingswijze:

    1. Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de rode peper fijn. Doe deze samen in een kom met de garnalen en olijfolie. Breng op smaak met cayennepeper, peper en zout. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd is.

    1. Bak de garnalen in 3 tot 4 minuten tot de garnalen roze kleuren en gaar zijn.

    1. Doe de garnalen in (tapas)schaaltjes en garneer met wat peterselie. Serveer er wat brood bij om mee te dippen.

4. Patatas Bravas

(ca. 20 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 6 middelgrote aardappelen

    • Zout

    • Olijfolie

    • 2 tot 4 eetlepels wijn

    • 2 teentjes knoflook

    • 3 theelepels cayennepeper

    • 1 theelepel paprikapoeder

    • 1 ui (fijngesnipperd)

    • 400 gr tomaten

    • 2 theelepels suiker

Bereidingswijze:

Aardappelen:

    1. Was de aardappelen en snij ze in blokjes van 2cm. Eventueel kun je de aardappelen ook schillen.

    1. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe de aardappelen in de pan en kook ze een paar minuten.

    1. Haal de aardappelen uit het water, spoel ze af en dep ze droog.

    1. Als de aardappelen droog zijn kun je ze gaan frituren. Frituur de aardappelen tot ze goudbruin zijn.

    1. Laat de gefrituurde aardappelen uitlekken op keukenpapier. Strooi over de aardappelen zout om het verder op smaak te brengen.

Salsa brava:

1. Snijd de ui, knoflook en tomaat

    1. Verhit de olijfolie in een pan en doe de gesneden ui en knoflook in de pan en laat deze fruiten. Voeg daarna de cayennepeper en de paprikapoeder toe, laat dit mee fruiten.

    1. Voeg de gesneden tomaat toe en laat deze zachtjes koken, blijf het mengsel goed doorroeren.

    1. Voeg wijn, suiker en zout toe en roer het mengsel goed door.

    1. Neem de pan van het vuur en mix de sals met de staafmixer tot een glad mengsel.

Serveer de aardappels in een kommetje en giet daarna de salsa over de aardappelen.

Tip! Doe over de aardappelen en salsa wat aioli

5. Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)

(ca. 35 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 500 gram h.o.h. gehakt

    • 5 eetlepels paneermeel

    • 1 ei

    • Snuf paprikapoeder

    • Snuf oregano

    • 2 teentjes knoflook

    • Bosje verse peterselie

    • 500 ml gezeefde tomaten

    • 2 sjalotjes

    • 1 theelepel suiker

    • Peper en zout

    • ½ rode peper

Bereidingswijze:

    1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, 1 teen knoflook, zout, peper, paprikapoeder en een snuf oregano en de helft van de peterselie.

    1. Draai kleine balletjes van het mengsel

    1. Verhit een beetje olijfolie of boter in een pan en bak de gehaktballetjes mooi bruin in ongeveer 12 minuten. Zet het vuur in het begin hoog en bij een mooi korstje laat je ze verder garen op laag vuur.

    1. Verhit ook olijfolie of boter in een andere pan en fruit hier de gesnipperde sjalotjes in aan. Voeg de andere teen knoflook in kleine stukjes toe en de rode peper naar smaak.

    1. Na dit een paar minuten aan te fruiten voeg je de gezeefde tomaten toe.

    1. Breng de saus op smaak met suiker, peper en zout.

    1. Voeg als laatste nog verse peterselie toe

    1. Doe de balletjes bij de saus en schep alles goed om.

Tip! Serveer met brood of rijst

6. Pinchos

(ca. 15 min. bereidingstijd)

Deze twee recepten vormen slechts een klein voorproefje van de mogelijkheden die er zijn bij het creëren van pinchos, er zijn nog talloze andere variaties mogelijk! Je kunt eindeloos experimenteren met verschillende ingrediënten zoals tonijn, olijven, ansjovis, geroosterde paprika en nog veel meer.

Pinchos met tonijnsalade en ansjovis voor 6 porties:

    • 2 blikjes tonijn op olijfolie

    • ½ rode ui, fijn gesnipperd

    • 4 eetlepels mayonaise

    • 150 gram zwarte olijven, fijngesneden

    • 3 el platte peterselie, fijngehakt

    • Peper en zout

    • 1 stokbrood, in plakken

    • Prikkers

Bereidingswijze:

    1. Giet het grootste deel van de olijfolie uit de blikjes tonijn

    1. Meng de tonijn samen met de mayonaise, rode ui, fijngehakte zwarte olijven en het grootste gedeelte van de platte peterselie.

    1. Snijd 2 ansjovisfilets fijn en meng ook door de tonijn. Breng op smaak met peper en zout.

    1. Garneer met de overgebleven platte peterselie. Steek er een prikker door en serveer.

Pinchos met geroosterde paprikaspread en manchego voor 6 porties:

    • 100 gr walnoten, geroosterd in een droge pan

    • 250 gr geroosterde paprika uit pot, uitgelekt en grof gesneden

    • 1 teen fijngehakte knoflook

    • 2 tl balsamicoazijn

    • Peper en zout

    • 1 stokbrood, in plakken

    • 150 gr manchego, in plakken

    • Prikkers

Bereidingswijze:

    1. Hak de walnoten grof. Doe deze samen met de geroosterde paprika en knoflook in de beker van de staafmixer. Mix tot er een gladde spread ontstaat.

    1. Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout.

    1. Besmeer de plakken stokbrood met de geroosterde paprikaspread en een plak manchego. Steek er een prikker door en serveer.

7. Tortilla Española

(ca. 40 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 700 gr vastkokende aardappelen

    • 1 grote ui

    • 5 eieren

    • Peper en zout

    • Olijfolie

Bereidingswijze:

    1. Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes of gebruik 600 gr kant en klare aardappelschijfjes.

    1. Snijd de ui fijn.

    1. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelen 12 minuten.

    1. Voeg de laatste paar minuten de ui toe.

    1. Kluts de eieren los in een kom met een peper en zout.

    1. Giet eventueel de aardappelen af mocht er nog veel olie in de pan zitten.

    1. Doe de aardappelen bij het eimengsel. Giet het eimengsel weer terug in de pan.

    1. Leg de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag vuur (let op dat de onderkant niet aanbrandt). Als al het ei gestold is kun je hem door een paar keer met de pan op en neer te bewegen los maken en op een bord laten glijden.

    1. Keer de aardappeltortilla om in een pan en bak ook de andere zijde in 5 minuten licht bruin.

    1. Snijd de tortilla voor het serveren in punten

Tip! Je kunt ook om tijd te besparen de aardappelschijfjes een paar minuten voorkoken in de magnetron of in een pan met water, goed droogdeppen en daarna 5 minuten samen met de ui in een pan bakken.

8. Chorizo al Vino (Chorizo in rode wijn)

(ca. 50 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 1 chorizoworst (of een aantal kleine chorizoworstjes)

    • 0,5 liter robuuste rode wijn

Bereidingswijze:

    1. Verwarm de over voor op 200°C.

    1. Snijd de chorizo in stukjes van 2 tot 3 cm dik, leg ze in een ovenvaste schaal en giet de wijn erover.

    1. Braad de worstjes ca. 40 minuten in de hete oven zodat ze bruin en knapperig zijn en de wijn grotendeels is verdampt.

    1. Serveer de worstjes heet.

9. Pimientos de Padrón (Padrón-paprika’s)

(ca. 5 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 2 el arachideolie

    • 200 gr pimientos de padrón

    • ½ tl Euroma Original spices Jonny Boer zeezoutkristallen

Bereidingswijze:

    1. Verhit de olie in een wok, laat goed heet worden.

    1. Bak de pimientos op hoog vuur ca. 4 minuten tot de pepers zwart beginnen de blakeren.

    1. Neem uit de pan en bestrooi met het zeezout.

10. Boquerones en Vinagre (ansjovisjes in azijn)

(ca. 45 min. bereidingstijd)

Wat heb je nodig voor 4 porties:

    • 250 gr verse ansjovis(filet)

    • 2,5 el witte wijnazijn

    • ½ teentje knoflook

    • ½ spaanse peper

    • 1 el peterselie

    • Tijm

    • Zeezout

    • Zwarte peperbollen

    • Olijfolie

    • 1 citroen

    • Geroosterd brood

Bereidingswijze:

    1. Maak de ansjovissen schoon en fileer ze door ze op de buik open te snijden en de graad eruit te halen. Verwijder de koppen en de staarten

    1. Laat de ansjovissen 30 minuten marineren in een mix witte wijnazijn, 2 snufjes zout en citroensap. Dep de ansjovissen daarna droog.

    1. Snipper de chili en de knoflook klein.

    1. Leg de ansjovissen in een bakje met de knoflook en de chili.

    1. Voeg genoeg olie toe totdat de ansjovissen helemaal bedekt zijn.

    1. Voeg peper, peterselie en tijm toe.

    1. Laat het geheel overnacht marineren en houdt het koel tot het geserveerd wordt. Serveer met het geroosterd brood.

Tip! Serveer de tapasgerechten op een van deze borrelplanken:

Gepersonaliseerde houten snijplank

Ontdek de schoonheid van ambachtelijk vakmanschap met onze gepersonaliseerde houten snijplank - een uniek stuk voorzien van een persoonlijke gravure, perfect als cadeau of decoratieve aanwinst voor je keuken.

Borrelplank graveren

Deze houten serveerplank heeft een stoere look en feel en maakt van iedere borrel een spektakel. Je kunt de serveerplank laten graveren met een design, naam of tekst. Een uniek cadeau voor een housewarming, verjaardag of om jouw eigen borrelhapjes op te serveren.

Gepersonaliseerde snijplank

Deze houten serveerplank heeft een stoere look en feel en maakt van iedere borrel een spektakel. Je kunt de serveerplank laten graveren met een design, naam of tekst. Een uniek cadeau voor een housewarming, verjaardag of om jouw eigen borrelhapjes op te serveren.

Snijplank graveren

De houten snijplank heeft een stoere look en feel en geeft je keukendecoratie net dat beetje extra. Je kunt de snijplank laten graveren met een design, naam of tekst. Een uniek cadeau voor een housewarming, verjaardag of om jouw eigen borrelhapjes op te serveren.